Op 3 juni ondertekenen 35 partijen ADAS convenant

Op 3 juni gaan 35 deelnemende partijen en de minister van Infrastructuur en Waterstaat het ADAS convenant ondertekenen in Eindhoven. Dit zei Jasper Verweij, directeur DAT Nederland, tijdens het Schade Event van Automotive Insiders op 8 mei. DAT Nederland is leverancier van data voor ADAS.

Bekendheid
Het ADAS convenant moet het gebruik van ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) in nieuwe auto’s bevorderen. Initiatiefnemer is RAI Vereniging, ondersteund door 34 partijen, waaronder verzekeraars Achmea en Aon en belangenorganisatie Bovag, Focwa, VNA, ANWB, Verbond van Verzekeraars en SWOV. Zij willen de bekendheid van ADAS vergroten zodat het aantal verkeersdoden en -gewonden verder afneemt. Daarvoor heeft het convenant als doel om het gebruik van ADAS binnen 3 jaar minimaal 20% te verhogen.

Drie speerpunten
Voor het convenant gelden drie speerpunten. Allereerst het verder ontwikkelen van ADAS, als tweede het verhogen van de bekendheid en als derde het stimuleren van automobilisten om ADAS aan te schaffen. Maar Verweij waarschuwde voor overmoed: “ADAS is nog niet perfect. Het systeem assisteert nu weliswaar de berijder, maar deze blijft evenwel verantwoordelijk.”
Volgens Verweij is er momenteel nog behoefte aan duidelijkheid over ADAS: “Er zijn nog veel verschillen tussen de ADAS systemen die in alle auto’s worden toegepast. Dit kan bovendien leiden tot grote verschillen in de gecalculeerde schadebedragen.”

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.