Onderzoek: Tot 25 jaar daalt premie autoverzekering het hardste
Tot hun 25ste daalt de premie voor de autoverzekering het hardste, aldus Geld.nl. (Foto: Shutterstock)

Onderzoek: Tot 25 jaar daalt premie autoverzekering het hardste

Autorijders van 18 jaar betalen het meeste voor hun autoverzekering, maar de premie daalt de eerstvolgende jaren daarna ook hard. Dat concludeert de vergelijkingssite Geld, die de ontwikkeling van autopremies onderzocht onder bestuurders van 18 tot en met 30 jaar.

“Tussen het 18e tot en met 25e jaar daalt de premie elk jaar met gemiddeld 11 tot 12 procent. Als je er vanuit gaat dat iemand er dan nog elk jaar een schadevrij jaar bijkrijgt, dan daalt de premie jaarlijks met wel 18 tot 20 procent”, aldus Amanda Bulthuis, product specialist en financieel expert bij de site.

Flink lager

Uit het onderzoek blijkt dat vooral tot je 25ste jaar de premie elk jaar flink lager is, vanaf je 25ste jaar daalt de autopremie langzamer. “Iemand die in Veldhoven woont en op zijn 18e een VW Golf van 10 jaar oud wil verzekeren, betaalt gemiddeld 197 euro per maand voor een WA-verzekering. Sluit je pas op je 25e jaar dezelfde autoverzekering af, dan betaal je met 0 schadevrije jaren nog maar 79 euro per maand. Dat scheelt al meer dan de helft”, aldus Bulthuis.

Dat jongeren een relatief hoge premie betalen, is soms de reden om de autoverzekering op naam van één van de ouders af te sluiten. Volgens de vergelijkingssite kan dit tot problemen leiden en met een autoverzekering op je eigen naam bouw je zelf schadevrije jaren op waardoor de premie daalt.

Groot verschil

Dat de premie tot de 25 jaar zo hard daalt, komt volgens het onderzoek, door de risico-inschatting die verzekeraars maken. “Op je 18e is het risico op schades het grootst, dat neemt af naarmate je ouder wordt”, aldus Bulthuis. Volgens Geld.nl bevestigen verzekeraars als Centraal Beheer, FBTO en de labels van Nationale Nederlanden dat de schadefrequentie in het eerste jaar na 18 jaar het hardst daalt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de premie van de duurste autoverzekering twee keer zo hoog is als die van de goedkoopste verzekering. “De verschillen zijn groot, waardoor elk jaar overstappen naar een andere verzekering voor jou de goedkoopste optie kan zijn”, stelt Bulthuis.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.