Nieuwe wet Affectieschade leidt tot hogere schadelast

Nieuwe wet Affectieschade leidt tot hogere schadelast

De invoering van de nieuwe wet Affectieschade, waarmee deze week de Eerste Kamer heeft ingestemd, zal leiden tot een verhoging van de schadelast voor verzekeraars. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars.

Verkeersongeluk
De wet Affectieschade geeft  (nabestaanden van) slachtoffers als gevolg van bijvoorbeeld een verkeersongeluk recht op vergoeding. Het wetsvoorstel kent een zogeheten ‘vaste kring van gerechtigden’, de directe naasten, en er zijn genormeerde bedragen opgenomen. Volgens het Verbond geeft dat geeft snel duidelijkheid voor alle partijen en wordt langdurige discussie voorkomen. Maar verzekeraars houden wel rekening met een hogere schadelast: “Naar schatting komt dat bij autoverzekeraars (WA) neer op een stijging van minimaal 3 procent. De impact voor medische aansprakelijkheidsverzekeraars is mogelijk hoger en wordt geschat op circa vijftien procent van de letselschadelast.”

Duidelijkheid
Het Verbond geeft aan blij te zijn met de invoering van de wet omdat deze meer duidelijkheid geeft over de vergoeding: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze vergoeding een belangrijke rol speelt in de erkenning van leed na een ongeval. Ook Verzekeraars vinden het goed dat hiermee duidelijkheid wordt geboden aan (nabestaanden van) slachtoffers en verzekeraars over het recht op én de omvang van de vergoeding.”

De wet gaat per 1 januari 2019 in. (Bron: Verbond van Verzekeraars)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.