Mustolet: nieuw middel tegen steenmarter schade

Mustolet: nieuw middel tegen steenmarter schade

De steenmarter rukt op in Nederland; onder de motorkap van auto’s veroorzaakt het beest schade door zijn geknaag. Ongediertebestrijder Gé Verburg uit Wapenveld verzon een oplossing met een geur.

Doorgeknaagde kabels
Er is veel schade bekend van doorgeknaagde kabels, (rem)slangen en aangevreten isolatiemateriaal. Vooral loshangende kabels zijn interessant voor jonge steenmarters, aldus Verburg. “Zij gebruiken die kabels en slangen om te oefenen voor het vangen van prooien. Autofabrikanten bundelen de kabels en de slangen beter zodat ze niet loshangen. Het isolatiemateriaal gebruiken steenmarters voor hun nesten.”

Geur
De steenmarter vangen, verjagen of doden mag niet vanwege de beschermde status maar het is ook zinloos, aldus Verburg. “Een ander dier neemt het territorium meteen over.” Maar je mag het beestje wel weren, daarvoor heeft hij Mustolet ontwikkeld. “Een voor steenmarters afschrikwekkende geur, maar voor mensen niet hinderlijk of gevaarlijk.” De geur is geanalyseerd door het Twentse Procede-laboratorium, dat er een chemische variant van maakte.

Een keer per maand spuiten onder de motorkap zou voldoende moeten zijn. Het middel blijkt ook geschikt om steenmarters uit schuren, stallen en kippenhokken weg te houden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.