Ministerie: gekentekende occasions niet registreren via DOR

Ministerie: gekentekende occasions niet registreren via DOR

Het ministerie van Justitie en Veiligheid adviseert gemeenten om ondernemers niet te verplichten hun gekentekende occasions te registreren in het Digitaal Opkopers Register (DOR). In plaats daarvan kunnen ze beter het RDW-kentekenregister aanwijzen als gewaarmerkt inkoopregister. Dit meldt Bovag.

Inkoopregister
Opkopers van tweedehands voertuigen zijn wettelijk verplicht een door de gemeente gewaarmerkt inkoopregister bij te houden. Steeds meer gemeenten wijzen hiervoor het DOR aan, een digitaal inkoopregister dat heling van gestolen goederen moet tegengaan. Maar volgens Bovag werkt het Kentekenregister van de RDW afdoende om heling van gestolen voertuigen tegen te gaan: “Nemen gemeenten dit advies over, dan scheelt dit de branche veel tijd, geld en dubbele registratielasten.”

Advies
Overleg tussen Bovag, het ministerie van Justitie en Veiligheid, Stichting AVc, RDW, Focwa en Stiba bracht aan het licht dat gestolen voertuigen en gekentekende tweewielers niet te helen zijn vanwege verplichte registratie in het kentekenregister van de RDW. Omdat enkele gemeenten de mobiliteitsbranche op het DOR willen laten aansluiten, adviseert het ministerie deze gemeenten het RDW-kentekenregister als gewaarmerkt register. Op een later tijdstip wil het ministerie dit advies in een wetsvoorstel verankeren.
Bovag hoopt dat gemeenten het advies ter harte nemen. Daarnaast gaat BOVAG om tafel met gemeenten die inmiddels wel al met DOR werken in de mobiliteitsbranche, zoals Rotterdam. (Bron: Bovag)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.