Minder personenauto’s gestolen in 2021
Aantal autodiefstallen in oktober het hoogst sinds de coronatuitbraak. (Foto: Shutterstock)

Minder personenauto’s gestolen in 2021

In 2021 zijn er 16 procent minder personenauto’s gestolen dan een jaar eerder. Ook werden er 7 procent minder motorfietsen en 48 procent minder zware bedrijfswagens ontvreemd.   

De daling in het aantal autodiefstallen is de grootste in vijf jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en eerder al uit voorlopige analyse van het Verbond van Verzekeraars. 

Het terugvindpercentage dat jarenlang rond de 40 procent schommelde, is volgens het LIV gestegen naar 45 procent. De kans dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden is nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dit geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan 4 jaar. Oudere voertuigen worden minder vaak teruggevonden.

Volkswagen Golf meest gejat

In 2021 werden 5.404 personenauto’s gestolen, suv’s zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4, Toyota C-HR en Peugeot 2008 en 3008 blijven favoriet bij autodieven. Er werden 104 Qashqai ’s gestolen (+160%).  De Volkswagen Golf blijft met 328 stuks het meest gestolen model. VW Polo en Fiat 500 volgen met 295 stuks en respectievelijk 196 stuks. 

Voertuigen van 4 jaar oud worden het meest gestolen: 566 stuks (+12%). De sterke daling van diefstal van motorfietsen in de eerste maanden van 2021 is bijna tenietgedaan door een toename in november en december.

De afname van voertuigdiefstallen is het grootste in de drie grote steden. Hierbij valt, volgens LIV, op dat alleen in Limburg een lichte stijging zichtbaar is. De coronapandemie heeft bijgedragen aan de afname van het aantal voertuigdiefstallen, ook hebben de avondklok en het koude winterweer in februari een rol gespeeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.