Meeste fraude gepleegd met autoverzekeringen

Meeste fraude gepleegd met autoverzekeringen

In 2020 hebben verzekeraars om en nabij de 13 duizend fraudegevallen ontdekt en op deze manier voorkomen dat ruim 88 miljoen euro onterecht is uitgekeerd. De verzekeringsmaatschappijen registreerden de meeste fraudezaken (3.871) bij motorrijtuigverzekeringen, zoals de autoverzekering. 

Volgens de jaarcijfers van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit (CVB) en het Verbond van Verzekeraars, heeft de financiële schade door verzekeringsfraude invloed op de premies voor alle verzekerden in Nederland.

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars, vindt het in ieders belang dat verzekeraars fraude opsporen. “Daarmee worden premiestijgingen als gevolg van ongewenst gedrag voor de consument en bedrijven voorkomen”, aldus Weurding. 

Geen invloed coronamaatregelen

Veranderingen door de coronamaatregelen zoals thuiswerken, de avondklok en lockdowns zijn niet van invloed geweest op de totale hoeveelheid opgespoorde fraudezaken. Bij fraudezaken moet worden gedacht aan bijvoorbeeld het het groter maken van daadwerkelijke schadebedragen, dubbel claimen, opzettelijke misleiding, vervalsing van bewijsstukken zoals facturen én het afsluiten van polissen onder een valse identiteit om daarna een claim in te dienen. 

Bewezen verzekeringsfraudes, waarvan het aantal in 2019 verdubbelde, zijn volgens Weurding het resultaat van intensieve samenwerking en informatie- en kennisdeling tussen verzekeraars onderling, met de politie en het OM. “Bovendien voorkomt vroegtijdige signalering van fraude schade-kosten en dat is gunstig voor alle verzekerden”, aldus Weurding.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.