Meer autoschade door marters

Meer autoschade door marters

In Belgisch Vlaanderen is het aantal autoschades door steenmarters de afgelopen vijf jaar ruim verdrievoudigd. Het diertje kan met name bij hybride en elektrische voertuigen duizenden euro’s schade aanrichten aan bijvoorbeeld hoogspanningskabels.

Volgens de Belgische nieuwssite VRT groeit de populatie steenmarters gestaag. Ook autobezitters uit de zuidelijke provincies in Nederland moeten volgens Omroep Brabant op hun hoede zijn. De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) signaleert nu tevens een sterke stijging in de provincie Antwerpen. Joni Junes, verantwoordelijk voor communicatie en public relations van de VAB, zegt in een reactie tegen VRT dat een simpel onderdeel nog wel relatief goedkoop te herstellen is. “Maar bij elektrische of hybride voertuigen kunnen de reparatiekosten oplopen tot wel meer dan drieduizend euro”, aldus Junes. 

Junes adviseert automobilisten in risicogebieden een marterverjager in de auto te laten installeren. “Die kosten, inclusief installatie tussen de 250 en 400 euro en verspreiden een ultrasoon geluid dat mensen niet horen, maar de marter wel verjaagt.”

Audi biedt volgens vakblad Automotive Werkplaats al sinds jaar en dag marterverschrikkers aan in zijn webshop.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.