Mannen duurder met schade dan vrouwen

Mannen duurder met schade dan vrouwen

Hoyhoy vrouwen schadeMannen claimen gemiddeld even vaak schade als vrouwen, maar zijn wel duurder uit met het gemiddelde schadebedrag. Dit blijkt uit een analyse van het claimgedrag van vergelijkingswebsite hoyhoy.nl.

Schadebedrag
Het gemiddelde schadebedrag van alle schades is voor vrouwen 2.075 euro per schade en bij mannen 2.370 euro, 14% hoger. Voor beide geslachten ontstaan de meeste schades tijdens bijzondere manoeuvres (24,8% van het totaal). Daarna volgen ruitschades (18,2%), kop-staartbotsingen (16,2%) en botsen, slippen, van de weg of te water raken (11,9%).

Botsingen
Kop-staartbotsingen worden vaker door mannen geclaimd, met een aandeel van 17,4% van het totaal. Bij vrouwen is dat 14,3%. Het schadebedrag ligt ook hier weer hoger bij mannen met gemiddeld 3.226 euro. Bij vrouwen is dat gemiddeld 2.494 euro.
Mannen claimen niet alleen hogere schadebedragen dan vrouwen, ze hebben ook meer risico om een fataal ongeluk te krijgen. Van 2011 tot en met 2015 overleden er per miljard gereden kilometer gemiddeld 1,9 mannen, en 1,1 vrouwen.

Ondanks dat mannen hogere schadebedragen claimen, hanteren autoverzekeraars dezelfde premies voor mannen en vrouwen. “Logisch,” vindt Jolanda van Es (Hoyhoy). “Discriminatie op basis van geslacht is wettelijk niet toegestaan. Overigens zien we wel verschillen in de premies per leeftijdsgroep. Jongeren tot 24 en ouderen vanaf 75 betalen naar verhouding flink meer premie, doordat zij een hoger risicoprofiel hebben dan de middengroep.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.