Maatschappelijke kosten verkeersongevallen 17 miljard per jaar

De maatschappelijke kosten van verkeersongevallen worden geschat op 17 miljard euro. Dit meldt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) op basis van cijfers uit 2018.

Kosten
Volgens het SWOV is dit bedrag vergelijkbaar met ruim 2% van het bruto binnenlands product (bbp): “Dit is beduidend hoger dan andere maatschappelijke kosten door verkeer, zoals congestie (3,3 tot 4,3 miljard euro) en milieuschade (7 miljard euro)”, aldus SWOV. “De kosten per verkeersdode zijn circa 2,8 miljoen euro en per ernstig verkeersgewonde ruim 300.000 euro.”

Schade
Van de totale kosten betreft ruim de helft immateriële kosten. De kosten als gevolg van schade aan voertuigen zijn circa een kwart van de totale kosten en andere kostenposten zijn medische kosten, productieverlies, afhandelingskosten en filekosten.

In Nederland zijn de kosten van verkeersongevallen hoger dan in de meeste andere Europese landen, aldus SWOV: “In Europa lopen de kosten uiteen van 0,4% tot 4,1% van het bbp. De verschillen komen vooral door verschillen in methoden om de kosten te bepalen.”

Geef een reactie