Lichte daling aantal sloopauto’s
Foto: Shutterstock

Lichte daling aantal sloopauto’s

Het aantal sloopauto’s dat vorig jaar bij autodemontagebedrijven is aangeboden, is licht gedaald. Vorig jaar 220.926 auto’s gedemonteerd, in 2020 waren dat er nog 225.804. De recyclingprestatie is daarentegen gestegen, zo werd vorig jaar 98,7 procent van het gewicht van alle afgedankte auto’s gerecycled. In 2020 was dit nog 98,3 procent.

Dit meldt Auto Recycling Nederland (ARN) dat samen met bijna 300 recyclingbedrijven verantwoordelijk is de auto- en autobatterijrecycling.

Het hogere recyclingprestatie was, volgens ARN, vorig jaar hoger omdat er relatief minder autowrakken naar buitenlandse shredderbedrijven zijn geëxporteerd en meer auto’s door Nederlandse shredderbedrijven zijn verwerkt. Omdat het recyclingpercentage in Nederland hoger is dan in het buitenland, heeft dit een positief effect op het behaalde resultaat.

De recyclingprestatie is mogelijk dankzij de recyclingbijdrage van 30 euro op elke nieuw verkochte auto in 2021. In 2022 bedraagt de recyclingbijdrage 25 euro per auto. Sinds medio vorig jaar geldt de recyclingbijdrage ook voor geïmporteerde auto’s uit het buitenland.

Hergebruik van materialen

Via garagebedrijven en particulieren komen afgedankte auto’s bij autodemontagebedrijven terecht. De bedrijven melden de auto af voor demontage en halen alle vloeistoffen uit de auto die vervolgens door gespecialiseerde bedrijven gerecycled worden. Veel onderdelen van een afgedankte auto zijn nog goed bruikbaar en krijgen een tweede leven zoals startmotors, versnellingsbakken en koplampen.

Na de demontage gaat het restant van het wrak naar een shredderbedrijf waar het vermaalt wordt tot metaalcomponenten en restmateriaal. De metalen waaronder ijzer, koper en aluminium, worden gescheiden en teruggewonnen voor de metaalverwerkende industrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post shredderfabriek waar de stoffen voor hergebruik worden gescheiden in metalen, mineralen, vezels en kunststoffen.

Aandrijfbatterijen uit elektrische auto’s

Naast de recycling van afgedankte auto’s geeft ARN voor deelnemende auto-importeurs ook uitvoering aan de producentenverantwoordelijkheid voor aandrijfbatterijen in elektrische auto’s. In 2021 is via ARN 127.537 kilogram aan lithium-ion batterijen ingezameld (121.020 kg in 2020).

Bijna de helft (59.465 kilo) hiervan wordt bij gespecialiseerde bedrijven duurzaam gerecycled. De overige 68.072 kilo komt in aanmerking voor hergebruik in de vorm van bijvoorbeeld energieopslag.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.