Kleine verzekeraars dreigen te verdwijnen

Kleine verzekeraars dreigen te verdwijnen

Kleine verzekeraars dreigen uit te sterven als gevolg van de invoering van Solvency II. Hiervoor waarschuwt advocaat Michiel Claassen (Lauxtermann Advocaten) in het Financieele Dagblad.

Solvabiliteitseisen
Als gevolg van de Solvency II eisen (en ook Solvency Basic voor kleinere verzekeraars) dienen verzekeraars te voldoen aan zwaardere solvabiliteitseisen. Zij dienen voortaan ‘uitgebreide rapportages, kostbare accountantscontroles en zware bestuurderstoetsingen’ aan te houden.  Claassen zegt in het FD dat dit de teloorgang voor kleine onderlinge partijen betekent. Deze zouden zich niet zozeer zorgen maken om de verzwaarde solvabiliteitseisen, “maar kijken vooral op tegen de uitgebreide rapportages, kostbare accountantscontroles en zware bestuurderstoetsingen.”

Vrijstelling
Volgens Claassen beschikken kleine onderlingen veelal zelden over de technocratische kennis van professionele bestuurders, zoals DNB dat graag ziet.” De minister heeft een vrijstelling toegezegd voor de allerkleinste onderlinge verzekeraars, “met kort gezegd een premieomvang van minder dan €1 mln., technische voorzieningen minder dan €?5 mln en een maximale dekking van €10.000.” Claassen hoopt dat de uitzondering ook gaat gelden voor verzekeraars met een beperkte risico-omvang die niet aan de vereisten voldoen, maar wel volledig zijn herverzekerd.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.