Kans op hagelschade grootste in Limburg

De kans op hagelschade is het grootst in Limburg (ruim 60%), en het kleinst in Friesland (3%). Di meldt het Verbond van Verzekeraars naar aanleiding van een onderzoek van VU-onderzoeker Hans de Moel.

Hagelrisico’s
De Moel deed zijn onderzoek samen met het KNMI en Achmea. Hij wilde meer inzicht krijgen in hagelrisico’s omdat hagel een van de grootste risico’s in ons land zijn en de meeste schade veroorzaken. In de hele top twintig zouden maar liefst zes gebeurtenissen zijn opgenomen waarbij hagel een hoofdrol opeiste. Verder zou het risico alleen maar erger worden. Volgens De Moel moeten we theoretisch rekenen op grotere stenen in de toekomst: “Dat heeft te maken met een warmere atmosfeer en meer convectie. Daardoor krijgen we meer warme lucht die omhoog gaat en dat leidt tot grotere stenen.”

Grote hagelstenen
Uit het onderzoek bleek dat er eens in de tien jaar hagelstenen van zeven centimeter of groter kunnen vallen. Dat betekent dat er elk jaar tien procent kans is dat een dergelijke bui ergens in ons land valt. Uit radarbeelden blijkt verder dat de kans op hagel het kleinste is in het noordwesten van het land (Den Helder) en toeneemt naar het oosten en zuidoosten (Maastricht).

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.