Jongste weggebruikers in Noord-Holland, oudste in Drenthe
(Foto: Shutterstock)

Jongste weggebruikers in Noord-Holland, oudste in Drenthe

De jongste weggebruikers van Nederland wonen in Noord-Holland, de oudste in Drenthe. Dit blijkt uit een onderzoek naar rijbewijzen in Nederland van mobiliteitsplatform Moby op basis van actuele data van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het onderzoek leert ook dat in Zeeland gemiddeld de meeste inwoners onder de achttien jaar met een autorijbewijs wonen. De oudste weggebruikers wonen in Drenthe. In deze provincie wonen tevens naar verhouding de meeste inwoners met een autorijbewijs. In Noord-Holland en Zuid-Holland blijken de minste inwoners met een autorijbewijs te wonen.

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen stelt dat dit verklaarbaar is omdat in Noord- en Zuid-Holland beter openbaar vervoer beschikbaar is. “Daarnaast zijn de afstanden korter tussen huis en voorzieningen, waardoor fietsen of lopen een betere optie is. Ook de hoge parkeertarieven en de kosten van parkeervergunningen in de Randstad spelen hierbij een rol.”

In Zeeland hebben meeste jongeren een autorijbewijs

Gemiddeld de meeste jongeren die in het bezit zijn van een autorijbewijs wonen in de provincie Zeeland, Limburg volgt op de tweede plaats. In Zuid-Holland en Groningen wonen gemiddeld de minste jonge rijbewijshouders. “Wat mij opvalt is dat de jeugd de aanschaf van een auto uitstelt, terwijl het aantal rijbewijzen alleen maar toeneemt”, aldus Tertoolen. “Kennelijk wil de jeugd op den duur alsnog wel een auto kopen.”

Als er naar ouderen gekeken wordt blijkt dat in Drenthe de meeste 75+ers in het bezit zijn van een rijbewijs. Overijssel en Gelderland volgen op de tweede en derde plaats. In Zuid-Holland en Limburg wonen de minste 75+ers met een autorijbewijs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.