Kleur belangrijke factor bij auto-aankoop

Kleur belangrijke factor bij auto-aankoop

De kleur van een auto speelt in 88 procent van de aankoopbeslissingen een belangrijke rol. Dat blijkt uit een enquête van lakkenleverancier Axalta onder vierduizend respondenten tussen 25 en 60 jaar in China, Duitsland, Mexico en de VS.

De enquête analyseerde de autokleuren die het meest bij consumenten gewild zijn zodat er beter op toekomstige trends kan worden ingespeeld. Autobezitters verwachten een schitterend scala kleuren, maar individuele voorkeuren verschillen per land.

De enquête onderzocht ook welke afwerking en lakeffecten de voorkeur hebben. Hoogglans lakken hadden duidelijk de voorkeur in alle onderzochte markten behalve China. Daar toonden de resultaten een bijna gelijkmatige verdeling tussen hoogglans en matte lakken (48% hoogglans tegenover 52% mat). Voorkeuren voor lakeffecten toonden duidelijkere verschillen in de onderzochte markten. Effen effecten stonden op nummer één bij respondenten in de VS en China. In Duitsland kozen respondenten juist voor parelmoer, terwijl men in Mexico de voorkeur gaf aan grof metallic en parelmoer als meest favoriete lakeffecten.

Axalta ontwerpt kleuren die aansluiten bij de wensen van autoconsumenten in de hele wereld. Het bedrijf bestudeert dan ook de kleurenvoorkeuren tussen landen en voertuigtypen om de beste voorspelling voor toekomstige modellen te maken. “De ontwikkeling van unieke en nieuwe kleuren die inspelen op de behoeften van de merken van onze klanten én op de voorkeuren van de consument, helpt ons bij het interpreteren van markttrends. Het is zo interessant om te zien hoe sterkere kleuren aan populariteit winnen. Rood en blauw krijgen duidelijk vaker de voorkeur. Mogelijk zien we binnenkort steeds meer kleuren met schitterende effecten op de weg verschijnen,” zegt Nancy Lockhart, Global Colour Manager, Mobility Coatings bij Axalta.

Axalta publiceert al 68 jaar het kleurenpopulariteitsrapport, een jaarlijkse indicator van autokleuren die op onze wegen te zien zijn op basis van de verkoopcijfers van Original Equipment Manufacturers (OEM’s). De enquête naar consumentenvoorkeuren voor autokleuren bouwt voort op Axalta’s leiderschap en expertise in kleur, en biedt nieuwe inzichten van autoconsumenten in kleur en lak. De opvallendste punten uit de enquête van Axalta naar consumentenvoorkeuren voor autokleuren per land:

China: Voor 99% van de respondenten in China is de kleur belangrijk bij de aankoop van een voertuig. De kleuren die de voorkeur hebben zijn wit (29%) en zwart (26%). Rood en blauw staan op de vijfde en zesde plaats. Van de ondervraagden zou 64% voor een andere fabrikant kiezen als hun favoriete kleur niet verkrijgbaar is. Van deze respondenten beslist 93% als enige over de autokleur, terwijl 7% deze beslissing samen met een ander neemt.

Duitsland: Van de ondervraagden in Duitsland zei 83% dat de kleur belangrijk is bij de aankoop van een voertuig. 63% van de respondenten zegt als enige te beslissen over de kleur van het voertuig; 37% overlegt met familie voor er een besluit wordt genomen. Zwart heeft met 32% de voorkeur, terwijl blauw op de tweede plaats staat met 16%. Duitse deelnemers beschouwen zwart als een kleur die elegantie uitstraalt; blauw juist standvastigheid of stabiliteit. Iets meer dan een kwart van de ondervraagden (27%) in deze regio heeft een compacte zwarte auto.

Mexico: Voor 90% van de respondenten in Mexico speelt kleur een belangrijke rol bij de aankoop van een auto. Rood heeft de voorkeur met 22% en is de topfavoriet bij zowel mannen als vrouwen. Vier op de tien ondervraagden in Mexico zei dat ze van fabrikant veranderen als hun favoriete kleur niet beschikbaar is. 64% van de respondenten gaf aan een sedanauto te hebben. Rood staat voor een elegante persoonlijkheid en blauw weerspiegelt optimisme volgens de Mexicaanse ondervraagden.

Verenigde Staten: Kleur is voor 79% van de Amerikaanse respondenten een belangrijke factor bij de aanschaf van een voertuig. Bijna de helft van alle respondenten (46%) geeft aan dat de kleur zelfs zeer of extreem belangrijk is. 82% zegt dat de autokleur een individuele beslissing is. 53% van de gezinnen heeft meer dan één voertuig. Hoewel zwart een algemene trend is, kiezen truck-eigenaren voor felle kleuren blauw (op nummer 2) en rood (nummer 3). Blauw staat voor optimisme en rood staat voor een avontuurlijke geest volgens de enquête-respondenten in de VS.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.