Instroom aantal jongeren in branche daalt dramatisch

Instroom aantal jongeren in branche daalt dramatisch

Het aantal jongeren dat een opleiding volgt in de schadeherstelbranche daalt dramatisch. Dit zegt Frank Vos, directeur OOC, op basis van een arbeidsmarktonderzoek.

Vergrijzing
Gevolg is een sluimerende vergrijzing binnen de schadeherstelsector. Volgens Vos investeren bedrijven door de crisis niet meer in menselijk kapitaal, terwijl de techniek van schadeherstel steeds complexer wordt: “De instroom in BBL opleidingen carrosserie is in 3 jaar met 50% afgenomen doordat leerlingen geen leerbaan konden vinden. De komende jaren daalt het aantal jongeren dat van school komt gestaag en afgelopen jaren vond 38 % van de technische schoolverlaters een niet technische baan in een niet-technische sector.”

Branche verlaten
23 procent van de jongeren blijkt de branche te verlaten omdat ze geen goede omgang hebben met de leidinggevende. 18 procent verlaat de branche omdat hun capaciteiten onvoldoende worden benut en nog eens 18 procent omdat zij de beloning onvoldoende vinden. Verder vinden bedrijven de aansluiting tussen VMBO en MBO en de interactie tussen bedrijfsleven en scholen matig. Technische beroepen hebben nog steeds een slecht imago. Van de mensen die in de carrosseriebranche in 2013 van baan wisselden verlaat 65 procent de metaaltechniek; slechts 25% blijft bij een ander bedrijf in de branche.

Nederland telt 1,6 miljoen medewerkers in technische beroepen, waarvan 9.000 in  schadeherstel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.