Gemiddeld schadebedrag blijft ook komend jaar dalen

Schade aan een Seat LedonDe komende jaren zal het gemiddelde schadebedrag verder afnemen. Dit voorspelt expertisebureau CED in haar toekomstverwachting voor de schademarkt, die werd gepresenteerd op 22 januari tijdens de CED Champagne.

Schademarkt neemt af
De schademarkt neemt al jaren in financiële zin af. In de periode 2007 – 2011 steeg het aantal afgesloten polissen nog wel, van 6,3 tot 6,6 miljoen. Maar de totale schadeomvang nam structureel af. In 2005 reed een bestuurder van een personenauto met een WA-verzekering in Nederland nog jaarlijks voor 2.648 euro schade, een bestuurder met een casco-verzekering deed het met 1.047 euro voorzichtiger aan. In 2010 was het gemiddelde schadebedrag gezakt tot 2.150 euro en bij casco-verzekeringen met 920 euro. Het gemiddelde schadebedrag was ten opzichte van 2009 in 2014 gemiddeld 90 euro goedkoper, vooral omdat schade tegenwoordig vaker partieel wordt hersteld in plaats van onderdelen volledig te vervangen.

Hulpmiddelen
Reden voor het verder afnemende schadebedrag is volgens CED het toepassen van technologische hulpmiddelen, zoals koplampen die in de richting van de bocht schijnen of techniek die een auto zelf laten parkeren, zal daarbij een grote rol spelen. Het duurt niet lang voordat de eerste zelfrijdende auto’s, zoals de Google Car, de openbare weg opgaan.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.