Focwa in Data Sharing Coalition voor delen van data

Op 30 januari is de Data Sharing Coalition officieel van start gegaan. Dit initiatief gaat zich bezig houden met datadelen tussen bedrijven en instellingen voor zakelijk gebruik. Dit meldt Focwa.

Onderzoek
De start van de Data Sharing Coalition komt voort uit een onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat over het zakelijk gebruik van data. Uit dit onderzoek bleek dat de huidige infrastructuur voor het gestructureerd delen van data nog niet op orde is. Naast bewustwording zijn er vooral technische-, juridische- en operationele belemmeringen.

Actieplan
Op grond van de uitkomst van het onderzoek zijn marktpartijen met een actieplan gekomen, met als resultaat de Data Sharing Coalition. Deze coalitie wil het cross-sectoraal delen van data tussen bedrijven en instellingen mogelijk maken, waarbij er wel controle blijft over deze data. “Zo worden nieuwe kansen voor bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren gerealiseerd”, aldus de initiatiefnemers. Zij willen hiervoor goede afspraken maken tussen de verschillende initiatieven die data verzamelen, zoals technische standaarden, juridische afspraken en betrouwbare, herbruikbare digitale identiteiten.

Focwa is een van de deelnemers aan de coalitie. Andere deelnemers zijn onder meer iSHARE, KPN, Netbeheer Nederland, NL Sustainable Rescue, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org en het Verbond van Verzekeraars.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.