Focwa: 5 mei geen vrije dag voor schadeherstellers
Autospuiters moeten goed op het weer letten. (Foto: Shutterstock)

Focwa: 5 mei geen vrije dag voor schadeherstellers

In de cao motorvoertuigen is 5 mei sinds dit jaar een officiële vrije dag voor onder andere het werkplaatspersoneel. In de cao Kleinmetaal is dit echter niet het geval. Toch is er in de carrosseriebranche verwarring over, vooral bij bedrijven met meerdere activiteiten. Dat constateert branchevereniging Focwa.

Om aan de verwarring een einde te maken, stuurde Focwa vandaag een ledenbericht: “In de cao voor het carrosseriebedrijf waar schadeherstelbedrijven onder vallen, staat dat 5 mei geen vrije dag is. In de nieuwe cao komt dit ook niet te staan”, schrijft Focwa. “Dit is dus anders dan in de cao motorvoertuigen en tweewielerbedrijven.” Woordvoerder Brecht Grieten meldt aan vakblad Automotive dat er een veertigtal telefoontjes over zijn binnengekomen.

Algemeen bindend

“De cao Kleinmetaal is van toepassing op voor alle bedrijven en hun medewerkers die waarvan de hoofdactiviteit binnen de werkingssfeer van deze cao vallen, zoals ruit- en carrosserieschadebedrijven. Ook bedrijven die geen lid van Focwa zijn moeten dus deze cao toepassen”, aldus Grieten, “omdat de cao algemeen verbindend is”. Dus ook (ruit)schadebedrijven die lid zijn van Bovag, moeten zich houden aan de cao Kleinmetaal.

De verwarring zit hem erin dat het gaat om de hoofdactiviteit: als een onderneming hoofdzakelijk actief is in schadeherstel, ruitherstel en/of caravan- en camperherstel, geldt de cao voor het carrosseriebedrijf, maar als (ruit)schadeherstel een nevenactiviteit is van een dealer- of autobedrijf, dan geldt de cao motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven. “Als de schade-activiteiten in een aparte bv vallen, zoals bijvoorbeeld bij veel grote dealerholdings het geval is, dan geldt voor de schade-bv wel de Kleinmetaal-cao”, zegt Grieten. “En dat betekent: geen vrij op 5 mei.”

Wel kan 5 mei door de werkgever worden aangewezen als collectieve vrije dag; hiervan mogen er volgens de cao Kleinmetaal, waar de schadesector onder valt, maximaal 3 per kalenderjaar van worden aangewezen.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.