Electronica in auto’s doet schadelast fors stijgen

Electronica in auto’s doet schadelast fors stijgen

CED schadebedragDe schadelast voor autoverzekeraars groeit mede doordat auto’s steeds meer elektronica bevatten. Schadespecialist CED concludeert op basis van het onderzoek Moving forward in mobility dat de gemiddelde autoschadeclaim de laatste vijf jaar met 15% is gestegen, terwijl het aantal schades is gedaald.

Verliezen
Volgens CED betalen autoverzekeraars gemiddeld € 1,09 aan schade-uitkeringen en bedrijfskosten op elke euro premie. “Ruimte om kosten door te berekenen is er nauwelijks.” De verliezen lopen op, maar het aantal autoschades daalt juist.” Uit berekeningen van CED blijkt dat de afgelopen vijf jaar het aantal voertuigschades 28% is gedaald tot 1,8 miljoe en het gemiddelde claimbedrag steeg met 15%. “Eenvoudige reparaties bestaan niet meer. Heb je schade, dan is het schadebedrag door de elektronica die vervangen moet worden vaak direct hoog.”

Vaker total loss
Door de grote hoeveelheid technologie worden auto’s bij schade eerder total loss verklaard. “In nieuwe auto’s zijn onderdelen meer geïntegreerd. Is er schade, dan moet vaak de complete unit worden vervangen. Elektronica en geïntegreerde onderdelen zijn steeds meer merkspecifiek, wat repareren duurder maakt. Niet merkgelieerde en vaak goedkopere autoherstellers moeten vaker passen, omdat ze niet over de middelen en kennis beschikken om de vernuftige technologie in de auto te herstellen.”

Autoverzekeraars proberen de kosten binnen de perken te houden met ICT-investeringen door zoveel mogelijk stappen in de schadebehandelketen te automatiseren, integreren en in een minimaal aantal contactmomenten af te wikkelen.”

Geef een reactie