Diefstal zware vrachtwagens stijgt fors

Diefstal zware vrachtwagens stijgt fors

De diefstal van zware vrachtwagens (meer dan 3.500 kg) stijgt fors. Dit meldt het Verbond van Verzekeraars.

Stijging
In de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 48 zware vrachtwagens gestolen, tegenover 30 in 2018. Dat betekent een stijging van maar liefst zestig procent. Vooral de maand oktober deed met elf gestolen voertuigen een fikse duit in het zakje. Een jaar eerder werden er i deze maand ‘slechts’ vier gestolen, zo meldt het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. “Wij doen geen onderzoek naar de oorzaken, maar weten wel dat de diefstallen van vrachtwagens vaak lading-gerelateerd zijn”, reageert André Bouwman van het LIV tegenover het Verbond van Verzekeraars. “En zeker nu het economisch meer voor de wind gaat, zijn er ook meer transporten op de weg te vinden, waardoor de kans op diefstal toeneemt.”

Jonge auto’s
Ook bij auto’s van nul tot en met drie jaar is een stijging te zien, aldus Bouwman: “Ook in die categorie stijgt het aantal diefstallen. Met name de luxe modellen als de Audi A1, Fiat 600 en de Landrover Evoque zijn weer meer bij het dievengilde in trek. De voertuigcriminaliteit heeft wat dat betreft ook gewoon met vraag en aanbod te maken.”

Tot 21 november zijn er 1.473 jonge exemplaren gestolen, terwijl dat er in 2018 nog 1.323 waren. Een stijging van 11,3 procent. (Bron: Verbond van Verzekeraars)

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.