Coronacrisis verandert mobiliteit blijvend

Coronacrisis verandert mobiliteit blijvend

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor onze mobiliteit en leefomgeving. Volgens RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck bevestigt een reizigersonderzoek dat mensen in de toekomst meer blijven thuis werken: “Dit zorgt voor 10 procent minder autoverkeer. Anderzijds wijst het onderzoek uit dat er een groeiende behoefte is aan meer individueel vervoer, zoals de auto en fiets.”

Versoepeling
Sinds de coronacrisis werkt 56 procent van de respondenten thuis (was 6 procent) en voor 38 procenten van de ondervraagden is niets veranderd. Bij een verdere versoepeling van de lockdownmaatregelen, blijft 26 procent van alle respondenten in de toekomst ook vaker thuiswerken. Daarnaast ontstaat er een verschuiving tussen vervoersmiddelen. Ruim de helft (52 procent) van alle OV- reizigers blijft dit in de nabije toekomst ook doen.

Meerwaarde
De coronacrisis heeft in zeer korte tijd de meerwaarde van flexibilisering van onderwijs en werk op de mobiliteit en onze leefomgeving aangetoond. De files zijn nagenoeg verdwenen en de uitstoot van schadelijke stoffen en CO2 is flink teruggelopen. Op de lange termijn moet de flexibilisering en vergroening worden ondersteund door investeringen in de aanpak van knelpunten in onze infrastructuur, aanleg van vervoershubs, Mobility as a Service (MaaS) en invoering van een systeem van betalen naar gebruik.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.