CAO Metaal & Techniek: ‘Terug naar de onderhandelingstafel’
Nieuwe cao metaal en techniek definitief (Foto: Shutterstock)

CAO Metaal & Techniek: ‘Terug naar de onderhandelingstafel’

Werkgevers in de sector Metaal&Techniek laten de vakbonden weten dat als ze verder willen praten over een nieuwe cao, die gesprekken aan de onderhandelingstafel moeten worden gevoerd. Hiermee reageren de werkgevers op de petitie die ze vorige week aangeboden kregen van de vakbonden.

‘Wat de werkgevers betreft is het heel helder: om tot een cao te komen zal er verder gepraat moeten worden aan de onderhandelingstafel. De inzet blijft, zoals die vanaf de eerste onderhandelingsronde al was, te komen tot een evenwichtig pakket om de uitdagingen op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden”, zo meldt Ron Follon in een verklaring. Hij is onderhandelaar van de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek, waar ook Focwa bij aangesloten is.

Wensen

Het is inmiddels ruim drie maanden geleden dat de onderhandelingen voor een nieuwe cao zijn stukgelopen. Een belangrijk knelpunt is de loonsverhoging. De vakbonden eisen een verhoging van 5 procent, uitgaande van een looptijd van 12 maanden. De werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van gemiddeld 1,4 procent. Daardoor liepen de onderhandelingen vast.

In de daaropvolgende periode riepen de bonden op tot acties in verschillende regio’s, waaraan de schade- en carrosseriebranche overigens niet massaal deelnamen. Vorige week werd ook een petitie aangeboden, waarin de bonden opnieuw stellen dat het “onverkoopbaar is dat de werkgevers met een loonbod ver onder het inflatieniveau komen”.

Voorlopig lijkt er nog geen zicht op hervatting van de gesprekken, maar de wil is er zeker, aldus de verklaring van de werkgevers. “Deze impasse is voor geen enkele partij goed; niet voor bedrijven en niet voor de werknemers.”

Niets in beton

Volgens Follon hebben de werkgevers al aangegeven  verschillende concessies te willen doen om te komen tot een nieuwe cao, aldus Follon. “Wat ons betreft is niets in beton gegoten.” De werkgevers lijken echter niet te willen buigen voor stakingen en petities en stellen nu daarom dat de bonden weer aan tafel moeten komen om over de nieuwe cao te onderhandelen.

De cao voor Metaal en Techniek geldt voor zo’n 320 duizend werknemers, waaronder 18 duizend werknemers uit de schadeherstel- en carrosseriebranche, en is per 1 oktober 2021 verlopen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.