Verkeer gevaarlijker door Covid19

Verkeer gevaarlijker door Covid19

Hoewel er tijdens de Coronacrisis minder verkeer op de weg is, is het aantal slachtoffers in deze periode niet in gelijke mate afgenomen. Dit blijkt uit de Verkeersrapportage van Smart Traffic Accident Reporting (STAR), een samenwerkingsverband tussen politie en onder meer verzekeraars.

Ongelukken
Volgens de verkeersrapportage werden er vorig jaar in totaal 80.865 ongelukken geregistreerd, 23% minder dan een jaar eerder. Het aantal verkeersgewonden daalde met 11,2% en het aantal verkeersdoden met 10,1 procent. Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers zoals voetgangers, fietsers en bromfietsers liepen meer risico op een ongeval. Ook bleek dat veel ongelukken buiten de spits en binnen de bebouwde kom plaatsvonden. Een jaar na de Corona-uitbraak kan dus worden gesteld dat de kwetsbare verkeersdeelnemers nog kwetsbaarder zijn geworden, blijkt uit Star: “Minder verkeer betekent dus niet automartisch dat het veiliger is op de Nederlandse wegen.”

Sneller
Als verklaring wordt gegeven dat als gevolg van de lockdown de rijsnelheden van de auto’s hoger liggen en dat er relatief meer ongelukken binnen de bebouwde kom plaatsvinden. Met name op de ontsluitingswegen met veel minder verkeer liggen de rijsnelheden hoger. (Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.