Minder verkeersovertredingen in 2020

Minder verkeersovertredingen in 2020

In 2020 zijn er 7,8 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd, ruim een half miljoen minder dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Minder verkeer
In 2019 werden er nog krap 8,4 verkeersboetes opgelegd onder meer voor te hard rijden, door rood licht rijden en handheld bellen. Het Ministerie denkt dat de daling in 2020 mede zal komen doordat er vorig jaar gemiddeld genomen minder verkeer op de weg was sinds de start van de lockdown. De daling van het aantal verkeersboetes is vooral toe te schrijven aan minder op kenteken geconstateerde verkeersovertredingen. Het aantal verkeersboetes na een staandehouding is vorig jaar daarentegen iets gestegen, vooral door de versterkte inzet van de politie op verkeersovertredingen, zoals te hard rijden, negeren van een rood verkeerslicht en afleiding door bijvoorbeeld telefoongebruik. Ook concentreert de politie meer op verkeersgedrag en excessieve overtredingen omdat er door de corona-maatregelen minder geplande en thematische verkeerscontroles plaatvonden.

Mobiele telefoons
Er was wel een opvallende stijging van het aantal boetes voor het vasthouden en gebruik van mobiele telefoons. Maar de meeste verkeersboetes zijn opgelegd voor te hard rijden. Het merendeel hiervan wordt geconstateerd met digitale handhavingsmiddelen op kenteken.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.