Bovag: Autoverhuurders moeten strakker sturen op schade

Bovag: Autoverhuurders moeten strakker sturen op schade

De stijgende schadelast vanwege complexe schades en hoge schadeletsel-uitkeringen zorgen er voor dat autoverhuurbedrijven hun wagenpark bij minder schadeverzekeraars onder kunnen brengen. Dat blijkt uit het Bovag-onderzoek ´Autoverhuur: minder schades en gestegen verzekeringspremies. Hoe kan dat (anders?)’.

Minder verzekeraars
Door slechte verzekeringsresultaten is er nog maar een beperkt aantal verzekeraars actief op de markt voor vlootverzekering voor verhuur-, shortlease-, deelauto- en leasebedrijven. De hoge verzekeringspremies hebben hun weerslag op hun businessmodel en de prijs die zij rekenen aan klanten. Bovag Verhuur- en Deelautomatiek heeft daarom aanbevelingen opgesteld. Zo moeten autoverhuurders strakker sturen op schadebeheersing door het acceptatiebeleid van baliemedewerkers aan te scherpen, waarbij misbruik wordt voorkomen. Ook kan een toelichting over het gebruik van rijhulpsystemen in de huurauto schade voorkomen. Verder moet er een betere samenwerking komen tussen autoverhuurders en verzekeraars, waarbij zij data delen. Verzekeraars kunnen met behulp van transparantie de premiehoogte aanpassen of de indirecte kosten zo laag mogelijk houden.

Moeite
Volgens Bovag hebben steeds meer ondernemers in de verhuur- en deelautobranche moeite om hun verzekeringen goed te regelen met verzekeraars. De belangenbehartiger vindt daarom dat opgepakt wordt door hen en het Verbond van Verzekeraars. Dit kan door het delen van informatie onder hun leden. Ook gezamenlijke verbeterprojecten, bijvoorbeeld om processen verder te digitaliseren en een goede samenwerking met politie en justitie zijn belangrijk voor de verhuurbranche.

De branchevereniging gaat het onderzoek gebruiken als basis voor rondetafelgesprekken tussen autoverhuurders en verzekeringsmaatschappijen. (Bron: Automotive Management) (Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.