Bezuinigingen Akzo Nobel na zwaar jaar
Foto: Akzo Nobel

Bezuinigingen Akzo Nobel na zwaar jaar

Verffabrikant Akzo Nobel is door aanhoudende economische onzekerheden en hoge kosten genoodzaakt te bezuinigen. De verffabrikant wil met margebeheer en kostenreductie de aanhoudende druk van kosteninflatie te verminderen.

2022 was, volgens vakblad Automotive, een zwaar jaar voor Akzo Nobel, zo meldt vakblad Automotive. De omzet steeg 13 procent tot 10,8 miljard euro als gevolg van de verhoging van de lakprijzen. De verkoop daalde 7 procent en de winst liep terug van 1,4 miljard een jaar eerder tot 1,2 miljard euro in 2022.

Aanzienlijke kosteninflatie

Ceo Greg Poux-Guillaume, die vorig jaar Thierry Vanlancker opvolgde, stelt dat 2022 een jaar van aanhoudende wereldwijde onzekerheid was die een aanzienlijke kosteninflatie veroorzaakten, toeleveringsketens verstoorden en het consumentenvertrouwen deden dalen. Akzo Nobel verwacht dat de marktsituatie onzeker zal blijven en dat organische groei gehinderd zal worden.

Wel denkt het chemieconcern dat dalende grondstofprijzen een positief effect zullen hebben op de winstgevendheid. Het bedrijfsresultaat van performance coatings, de lakkendivisie voor de auto-industrie en luchtvaart, kwam uit op 493 miljoen euro (614 miljoen in het jaar daarvoor).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.