Bestuurders rijden veiliger door feedback verzekeraars

Bestuurders rijden veiliger door feedback verzekeraars

Bestuurders gaan veiliger rijden als ze een autoverzekering hebben die hun feedback geeft over hun rijstijl. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van de ANWB Veilig Rijden Verzekering.

Minder schades
Volgens de ANWB zijn de deelnemers minder vaak betrokken bij verkeersongevallen en hebben minder schades dan mensen met een ‘gewone’ autoverzekering. De korting die de ANWB verstrekt, wordt gecompenseerd met het dalen van de schades.
Er zit een zekere fluctuatie in het rijgedrag. Zodra nieuwe klanten de verzekering hebben, verbetert de rijscore en dus het rijgedrag. Na verloop van enige tijd is men gewend aan de feedback, verslapt de aandacht en het rijgedrag gaat achteruit, aldus ANWB: “Maar als de klanten eenmaal merken dat hun korting afneemt door de slechtere rijscore, dan herstelt het rijgedrag zich weer naar een beter niveau.”

Data over rijgedrag
Met de verzekering verzamelt ANWB na toestemming van de polishouder data over het rijgedrag en geeft op basis daarvan een rijscore. Een verzekerde krijgt elke tien dagen inzicht in zijn rijgedrag via een app. Ook geeft de ANWB tips om veiliger te rijden. Elk kwartaal bepaalt het rijgedrag of een verzekerde extra korting krijgt of een deel van de korting moet inleveren. Ook start elk kwartaal een nieuwe cyclus zodat de verzekerde zijn gedrag kan verbeteren.

Uit een eerste analyse blijkt dat er met de polis 1.2 miljard gereden kilometers zijn afgelegd. 75% van de klanten zijn beloond voor hun rijgedrag en 1,5% ontving een waarschuwing voor extra gevaarlijk rijden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.