Verzekeraars zien casco-schadelast flink dalen
Foto: Shutterstock

Verzekeraars zien casco-schadelast flink dalen

De totale omzet aan cascoschades is in 2020 bij de grootste verzekeraars gedaald, blijkt uit een analyse van Automotive op cijfers van deze bedrijven. WA-schades blijven echter een zorgenkindje.

Een compleet beeld is er nog niet van hoe de autoverzekeringsmarkt het vorig jaar heeft gedaan. Van tien grote partijen zijn de cijfers inmiddels wel bekend. Ze zijn samen goed voor ongeveer 90 procent van de autoverzekeringsmarkt. Samen keerden deze verzekeraars vorig jaar netto voor 786 miljoen euro aan cascoschade uit. Dat is 17 procent minder dan het jaar ervoor, toen nog een kleine 941 miljoen euro werd uitgekeerd.  De krimp van de schade-uitkeringen is in de WA-markt veel kleiner: zo’n 8 procent. De resultaten van de verzekeraars laten daar een wisselend beeld zien.

De afname van de schadelast zorgt ook voor een veel betere verhouding tussen de verdiende premie en de voor eigen rekening betaalde schade, uitgedrukt in de schaderatio. De 10 grootste spelers in de cascomarkt komen gezamenlijk uit op een ratio van 45 procent, terwijl die ratio in 2019 markt breed nog op ruim 54 procent lag. De verzekeraars zijn dus inmiddels nog minder dan de helft van de verdiende premies kwijt aan schadebetalingen.

De WA-schademarkt is nog altijd een hoofdpijndossier: al jaren wordt daar meer geld uitgekeerd dan dat er binnenkomt. In 2020 realiseren zes van de tien grote verzekeraars nog altijd een negatief resultaat. Alleen Univé, Bovemij, Nh1816 en Ansvar krijgen meer premie binnen dan er aan schade en kosten wordt uitgegeven. Die hadden in 2019 al een gezonde WA-portefeuille en door de daling in het aantal schades vanwege corona zijn de cijfers in 2020 verder verbeterd.

Lees de complete analyse op Automotive-online.

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.