Bedrijfsauto’s vaker gestolen

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal diefstallen van lichte bedrijfsvoertuigen (tot 3.500 kg) met ruim veertig procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit stelt het Verbond van Verzekeraars.

Corona
De bond concludeert dat het niet goed gaat met de beveiliging van de bedrijfsauto’s in ons land. “Corona houdt de criminelen in ieder geval niet tegen”, concludeert André Bouwman, adviseur bij het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).
In de eerste drie maanden van dit jaar verdwenen er 460 bestelbusjes tegenover 328 vorig jaar. Bij de zware bedrijfsvoertuigen is de diefstal verdubbeld van tien tot 20 gestolen exemplaren. Hiervan wordt 65 procent teruggevonden. Volgens Bouwman gaat het de criminelen in dat segment vooral om de lading: “Denk aan laptops en andere waardevolle lading. Die wagen interesseert ze vaak niet zo.”

Onderdelen
Lichte bedrijfswagens worden volgens Bouwman hoofdzakelijk gestolen voor de onderdelen, die meteen naar het Oostblok gaan: “Wij zien dat heel duidelijk in de terugvindpercentages die met dertig procent heel laag zijn. Van de 460 gestolen busjes komen er in de praktijk dus slechts 141 retour.” De merken Mercedes Benz en Volkswagen zijn samen goed voor 65 procent van de diefstallen.

Het advies is om te zorgen voor voldoende preventie, zoals. een goed alarmsysteem en een bescherming van de laadruimte>

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.