BASF voert kostenbesparing van 500 miljoen euro uit
BASF Ludwigshafen (Foto: BASF)

BASF voert kostenbesparing van 500 miljoen euro uit

BASF heeft een kostenbesparingsprogramma aangekondigd van 500 miljoen euro per jaar. Het Duitse chemieconcern deed dit tegelijkertijd met de bekendmaking van de cijfers van het derde kwartaal 2022.

De kostenbesparende maatregelen worden uitgevoerd tot eind 2024. Na voltooiing zal het programma naar verwachting een jaarlijkse kostenbesparing van 500 miljoen euro opleveren. Volgens bestuursvoorzitter Martin Brudermüller is de maatregel een gevolg van de  verslechterende winstontwikkeling in Europa en Duitsland en uitdagende randvoorwaarden.

“Ten eerste groeit de Europese chemische markt al ongeveer tien jaar zwak. Ten tweede zet de aanzienlijke stijging van de aardgas- en stroomprijzen druk op de waardeketen”, aldus Brudermüller. In de eerste negen maanden van dit jaar bedroegen de extra kosten voor aardgas op de Europese locaties van BASF ongeveer 2,2 miljard euro. “Deze uitdagende randvoorwaarden in Europa brengen het internationale concurrentievermogen van Europese producenten in gevaar en dwingen ons om onze kostenstructuren zo snel mogelijk en ook permanent aan te passen.”

Omzetgroei

De omzet van BASF was, volgens het concern met 21,9 miljard euro 12 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De omzetstijging werd vooral gedreven door veel hogere prijzen in vrijwel alle segmenten. De omzetontwikkeling werd aanzienlijk getemperd door lagere volumes in alle segmenten, behalve in Agricultural Solutions.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.