AVc: autodiefstal steeds professioneler

AVc: autodiefstal steeds professioneler

Criminelen achter autodiefstal blijken steeds professioneler en beter georganiseerd. Dat blijkt uit onderzoek door Bureau Beke in opdracht van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Jong en snel
De dieven hebben het met name voorzien op jonge en snelle auto’s. Ook worden gestolen auto’s vaker gebruikt om ernstige delicten mee te plegen en minder vaak teruggevonden.
De daders beschikken over technisch zeer geavanceerde hulpmiddelen om jonge (0-3 jaar), snelle en goed beveiligde auto’s buit te maken. Diefstal van deze auto’s is dan ook met 14% toegenomen in de eerste vijf maanden van 2013. Een deel wordt ingezet bij overvallen en ram- en plofkraken. Er is dan ook sprake van een duidelijke relatie tussen autodiefstal en zogenaamde ‘high impact crime’.

Kennis en expertise
Autocriminelen werken nationaal en internationaal steeds meer samen om kennis en expertise uit te wisselen. Hierbij is internet een veelgebruikt kanaal. Ook bestaan er relaties tussen legale bedrijven, bijvoorbeeld onderdelenhandelaren, en met andere vormen van criminaliteit, zoals illegale wapenhandel, vrouwenhandel en witwassen. Slechts één op de drie auto’s wordt teruggevonden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.