Autopilot en afgeleide bestuurder oorzaak dodelijk Tesla ongeval

Autopilot en afgeleide bestuurder oorzaak dodelijk Tesla ongeval

Het dodelijke ongeval in 2018 in de VS met een Tesla Model X waarbij Tesla’s Autopilot systeem betrokken was, is veroorzaakt door een afgeleide bestuurder en de beperkingen van het systeem. Dit blijkt uit een rapport van de National Transportation Safety Board in de Verenigde Staten.

Onvoldoende
Volgens de onderzoeksraad bleek de Autopilot van Tesla onvoldoende in staat om te registreren in hoeverre de bestuurder zich daadwerkelijk bezighield met het besturen van de auto. Daarnaast bleken de signalen van het systeem niet in staat om de bestuurder te waarschuwen waardoor de crash niet is voorkomen. De raad stelt dat nieuwe eisen nodig zijn voor rij-assistentiesystemen die deels zelfrijdende functies aanbieden conform level 2. Tesla heeft de opdracht gekregen om applicaties te ontwikkelen die oplettendheid van de bestuurder effectiever monitoren.

Bestuurder
Ook de bestuurder wordt genoemd in het rapport. Uit het rapport blijkt dat de bestuurder waarschijnlijk afgeleid werd tijdens het rijden vanwege het gamen op zijn telefoon. Hierdoor had hij niet tijdig door dat de Autopilot de Model X naar de verkeerde weghelft manoeuvreerde. Vervolgens crashte de auto tegen een barrière, waarna de Model X nog door twee andere auto’s werd geramd. (Bron: Automotive Management)

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.