Automotive vakopleider Innovam bestaat 75 jaar
Automotive vakopleider Innovam bestaat 75 jaar (Foto: Innovam)

Automotive vakopleider Innovam bestaat 75 jaar

Automotive vakopleider Innovam heeft op 17 mei 2023 zijn 75-jarige jubileum gevierd. De stichting Vakopleiding voor het Automobiel- en Motorrijwielbedrijf (VAM) werd op 18 mei 1948 op initiatief van brancheorganisatie Bovag opgericht.

De viering werd bijgestaan door minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en 99-jarige medewerker van het eerste uur Jaques Broeders.

In de oprichtingsakte verklaarde de toenmalige Bovag voorzitter dat de oprichting van VAM uitvoering moest geven aan het verlangen om een fonds in te stellen die de vakbekwaamheid van de werkgevers en werknemers werkzaam in het automobiel- en motorrijwielbedrijf’’ zou bevorderen.

Harbers blikte tijdens zijn speech terug naar de start van de activiteiten van de stichting VAM. “In de beginjaren was het pionieren. Ik denk dat meneer Broeders hier prachtige verhalen over kan vertellen. Zelf las ik dat de eerste cursussen werden gegeven op een zolder in Pijnacker. De auto-onderdelen die nodig waren voor de lessen, werden gezocht tussen het schroot van de domeinen in Soesterberg.”

Doel nog steeds actueel

Innovam is volgens Harbers stap voor stap uitgegroeid tot hét grootste kennis- en opleidingsinstituut en hét exameninstituut voor onder meer rijinstructeurs en APK-keurmeesters. “Niet voor niets werken we op dit moment graag samen met Innovam om een kwaliteitsslag te realiseren in de rijschoolbranche. Dat doen we met IBKI, dat verantwoordelijk is voor de certificering en examinering.”

Volgens huidig algemeen directeur Leo Fransen is het doel waarvoor Innovam 75 jaar geleden opgericht werd nog steeds actueel. “Technologische ontwikkelingen maken het voor technici noodzakelijk om regelmatig een training of opleiding te volgen. Een leven lang ontwikkelen is voor iedereen een must, daarom hebben we nu ook een uitgebreid aanbod voor niet-technici.”

Innovam bedient naar eigen zeggen inmiddels niet alleen het automobiel- en motorrijwielbedrijf, ook de activiteiten zijn zeer divers geworden. Volgens directeur Herme Bruin verlicht Innovam de krapte op de arbeidsmarkt. “Dat doen we middels zij-instroomprojecten en zetten voor het opleidings fonds OOMT HR-adviseurs in de branche in. Daarnaast ontwikkelen we exameninstrumenten voor tal van sectoren – ook buiten de mobiliteitsbranche – en kunnen we van face-to-face trainingen tot volledige online opleidingsprogramma’s verzorgen.”

Foto v.l.n.r.: Johan Hakkenberg, voorzitter Raad van Commissarissen; Jacques Broeders; Han ten Broeke; Mark Harbers; Leo Fransen; Herme Bruin

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.