APK verlopen? Dit zijn de gevolgen bij schade [Partnercontent]

APK verlopen? Dit zijn de gevolgen bij schade [Partnercontent]

Als je een auto hebt in Europa ben je wettelijk verplicht om de algemene periodieke keuring (apk) te doen. Tijdens een apk-check wordt er gecontroleerd of je voertuig nog aan alle milieu- en veiligheidseisen voldoet. Is je apk verlopen? Dan mag je niet in je auto rijden. Maar wat als je apk al verlopen is en je een aanrijding veroorzaakt?

Verlopen APK en schade

Stel: je apk is verlopen, maar je rijdt toch in je auto. Plotseling kom je in een ongeval terecht of veroorzaak je schade. Bijvoorbeeld doordat je banden geen grip meer hebben, door remmen die niet goed werken of door een kapotte ruit of zijspiegels. Meestal vergoedt je autoverzekering dan de schade niet.

Dit komt omdat je dit ongeval had kunnen voorkomen als je op tijd de APK-check had gedaan. Tip: doe de kenteken check. Zo ontdek je niet alleen op welke datum je APK vervalt, maar zie je ook wat de waarde van de auto is en vind je alles over de motor en de milieubelasting.

Je autoverzekering vergoedt de schade wel, als de schade niet is veroorzaakt door een mankement aan je auto. Het lastige in dit geval is dat je wel zelf moet aantonen dat het niet door een gebrek aan je auto komt. Zorg er dus voor dat je voldoende bewijs verzamelt, zoals verklaringen van getuigen.

Een rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen bij je autoverzekering helpt hier ook bij. Met deze aanvullende autoverzekering heb je bij een ongeval altijd recht op deskundige juridische hulp. Ben je benieuwd wat dit betekent voor je premie en hoe zo’n aanvullende verzekering eruitziet bij andere aanbieders? Je kunt autoverzekeringen vergelijken om er zeker van te zijn dat je voor de voordeligste optie kiest.

Check apk-vervaldatum

Als je apk bijna verlopen is, moet je je auto laten keuren vóór de vervaldatum. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van €150 als je toch de weg opgaat. Het is wel mogelijk om de apk-verplichting uit te stellen door je kenteken tijdelijk te laten schorsen. Je mag vanaf dat moment alleen niet meer in je auto rijden en zelfs niet op de openbare weg staan. Handig om te weten: als je je kenteken schorst, betaal je geen wegenbelasting en heb je geen autoverzekering nodig.

Auto verzekeren en apk-check

Vanaf het moment dat je je auto weer wilt gebruiken, moet je auto verzekerd zijn. Ook vervalt op dat moment het uitstel van de apk-plicht. Sluit dus eerst een autoverzekering af en rijd vervolgens direct naar de keurmeester voor een keuring. Leg voor de zekerheid de afspraakbevestiging van de keuring in je dashboardkastje. Zo kun je laten zien waarom je zonder geldige apk in je auto rijdt wanneer je eventueel wordt aangehouden door de politie.

Dit artikel valt onder partnercontent en valt daardoor buiten de redactionele verantwoordelijkheid.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.