ANWB: Inkomsten verkeersboetes niet voor verkeersveiligheid

ANWB: Inkomsten verkeersboetes niet voor verkeersveiligheid

In 2013 bedroegen de inkomsten uit verkeersboetes 1 miljard euro. Deze zijn niet gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar met name om de schatkist te vullen. Dit zegt de ANWB.

Verhoging
Volgens de automobilistenbond heeft Nederland de verkeersboetes de laatste jaren stelselmatig verhoogd: Naast de jaarlijkse verhoging (inflatiecorrectie) zijn de absolute boetebedragen per 1 januari 2014 ook verhoogd. De ANWB zegt zich daarom af te vragen hoe deze verhogingen bijdragen aan de verkeersveiligheid: “Een duidelijke relatie tussen boetes en verkeersveiligheid is er niet. Het aantal verkeersdoden blijft stabiel, maar het aantal gewonden stijgt.”

Ernst overtreding
Ook wordt de relatie tussen de hoogte van de boete en de ernst van de overtreding steeds onduidelijker, aldus de ANWB. “Van verkeersboetes moet een educatieve werking uitgaan. Dat gebeurt niet door ze automatisch te verhogen. Het aantal aanhoudingen door een agent neemt bovendien af, terwijl dit juist belangrijk is omdat mensen hierna vaker hun gedrag aanpassen.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.