AkzoNobel: lagere omzet maar hogere winst

AkzoNobel: lagere omzet maar hogere winst

AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal van 2019 een hogere winst geboekt bij een lagere omzet. Dit meldt het verfconcern op basis van haar verschenen verslag over het vierde kwartaal en geheel 2019.

Prijsverhogingen
De hogere winst was voornamelijk het resultaat van kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen. Door de afgenomen vraag naar verf viel de omzet wel een paar procent lager uit. Deze kwam in het vierde kwartaal uit op 2,24 miljard euro, 3 procent lager dan in dezelfde periode van 2018. Het bedrijfsresultaat eindigde evenwel hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 173 miljoen euro. Een jaar eerder was dat nog 68 miljoen. De winst vóór aftrek van rente en belastingen steeg naar 223 miljoen euro. Voor geheel 2019 kwam de winst uit op 539 miljoen euro.
AkzoNobel kampte met een zwakkere vraag, mede door de handelsoorlog en afzwakkende wereldwijde economische groei in de auto-industrie. Maar de lagere grondstofprijzen, kostenbesparingen en hogere verkoopprijzen compenseerden deze daling. Met name in de auto-industrie daalde de vraag.

Kostenbesparing
Voor 2020t jaar gaat AkzoNobel verder met het doelmatiger maken van de organisatie. Dit betekent ook onder meer een voortdurende focus op kostenbesparingen. Het concern verwacht verder dat ook de grondstofkosten een gunstig effect hebben op de eerste helft van 2020.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.