AkzoNobel heeft last van dure grondstoffen

AkzoNobel heeft last van dure grondstoffen

AkzoNobel heeft i het vierde kwartaal van 2011 een verlies geleden. Dit blijkt uit het verslag over het vierde kwartaal dat vandaag is uitgebracht Het nettoverlies bedroeg 68 miljoen euro; in dezelfde periode 2010 was dit nog een winst van 162 miljoen euro. Vooral de decoratieve verven deden het slecht. Belangrijke redenen waren de hoge grondstofkosten en de zwakkere economie. Als een antwoord hierop heeft het verfconcern zijn prijzen verhoogd, waardoor ook een hogere omzet kon worden geboekt. In de laatste drie maanden van 2011 bedroeg deze 3,79 miljard euro; in het vierde kwartaal 2010 was de omzet nog 3,62 miljard euro.

De winst van businessunit Automotive en Aerospace Coatings steeg met 1 procent. Voor heel 2011 lag de winst van deze businessunit 4 procent hoger dan in 2010, vooral door de sterke groei in Azie en het herstel in Noord en Zuid Amerika. Maar volgens AkzoNobelzwakte de groei in het vierde kwartaal af in Azie af. Deze werd gecompenseerd oor de  grotere volume in Amerika. Zorgwekkender is de situatie in de Eurozone, licht CEO Hans Wijers toe: “We ervaren vertraging in vraag vooral in landen in de Eurozone..” Het totaal volume in het vierde kwartaal lag gelijk aan dat in het vierde kwartaal 2010.
Voor 2012 blijft volgens Wijers de economische omgeving de belangrijkste onzekerheid. “De zorgen richten zich op het gevaar van een recessie in Europa, vertraagd herstel van de Amerikaanse huizenmarkt en een potentiele vertraging van de Chinese economie.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.