Aantal autodiefstallen in 6 jaar met 40 procent gedaald
Afbeelding: Shutterstock

Aantal autodiefstallen in 6 jaar met 40 procent gedaald

Het aantal autodiefstallen is de afgelopen zes jaar 40 procent gedaald. Hoewel de schadelast vorig jaar ook gedaald is, is dit nog niet terug te zien in de verzekeringspremies. 

Het aantal autodiefstallen daalde, volgens website Autoverzekering.nl, in 2021 in bijna alle provincies. De grootste dalers zijn Zeeland (-33,3%), Overijssel (-32,2%) en Gelderland (-31,2%). In absolute aantallen komen de dichtstbevolkte provincies er goed uit. In Zuid-Holland werden vorig jaar 653 minder auto’s gestolen dan in 2020. In Noord-Holland nam het aantal autodiefstallen af met 365 eenheden en in Noord-Brabant met 288. 

Drenthe (+25,9%) en Limburg (+5,7%) lieten een stijging te zien. Ten opzichte van zes jaar geleden is Friesland, volgens autoverzekering.nl er het meest vooruit gegaan: daar daalde het aantal diefstallen met 66 procent, van 153 diefstallen naar 52. Corona is, volgens het Verbond van Verzekeraars, een belangrijke factor in de daling van het aantal autodiefstallen. 

Schadelast gedaald

Volgens autoverzekering expert Jerry Poel van Autoverzekering.nl baseren autoverzekeraars de premies onder andere op het gemiddelde schaderisico. “Op persoonlijk niveau betekent dit dat hoe groter de kans op schade, hoe meer premie je gaat betalen. Naast deze persoonlijke factoren nemen de verzekeraars ook algemene factoren mee zoals het aantal diefstallen en ongelukken”, aldus Poel. 

Naast het dalende aantal diefstallen, is de schadelast volgens Poel het afgelopen jaar ook gedaald. “Maar dit heeft nog niet doorgewerkt in de premies. Autoverzekeraars baseren de premies onder ander op het gemiddelde schaderisico. Op persoonlijk niveau betekent dit dat hoe groter de kans op schade is, hoe meer premie je gaat betalen.”

Omdat het aantal autodiefstallen is gedaald en omdat door corona minder kilometers gereden werden, verwacht Poel dit in de toekomst wel terug te zien in dalende premies.“Ons doorlopende premie-onderzoek wijst echter uit dat de premie voor een WA en WA volledig Casco tot nu toe maar heel licht zijn gedaald en de premie van een WA Beperkt Casco zelfs met 5 procent is gestegen. Doorgaans berekenen verzekeraars dit soort gewijzigde schaderisico’s door in de premies, dus verwachten wij deze trend in 2022 terug te zien.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.