65% verkeersdeelnemers telefoneert in verkeer

65% verkeersdeelnemers telefoneert in verkeer

65% van de Nederlanders gebruikt wel eens zijn/haar telefoon tijdens deelname aan het verkeer. Tegelijkertijd geeft 76% aan dit gevaarlijk te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in opdracht van Interpolis.

Besef
Er blijkt dus een redelijk besef van de gevaren van telefoongebruik tijdens verkeersdeelname; desondanks wordt de telefoon toch veelvuldig gebruikt, aldus SWOV. Kinderen gebruiken vaker hun telefoon tijdens verkeersdeelname dan volwassenen. Zij hebben een sterker gewoontegedrag en een lagere risicoperceptie. Voor alle respondenten geldt volgens de SWOV dat zij onderschatten hoe frequent ze hun telefoon gebruiken.

Aanpak
Het Verbond van Verzekeraars reageert al langer voor een hardere aanpak van smartphonegebruik in het verkeer te pleiten. “De pakkans moet omhoog, mogelijk ook de straffen. Daarnaast moet er meer bewustwording komen over de risico’s.“ Zo stelt het Verbond voor om ambassadeurs, zoals op kleine schaal nu al gebeurt door nabestaanden van verkeersslachtoffers, langs scholen te sturen om de bewustwording te vergroten. “Tenslotte zien wij een uitgelezen kans voor de techniek, waardoor het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is om de telefoon te bedienen tijdens het rijden.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.