5.000 bonnen voor negeren rood kruis

5.000 bonnen voor negeren rood kruis

In 2020 heeft Rijkswaterstaat in totaal 4.920 bonnen uitgeschreven voor het negeren van rode kruisen op de weg. Dat was 87% van het totaal aantal bonnen dat door Rijkswaterstaat werd uitgeschreven, zo meldt de organisatie.

Weginspecteurs
In 2019 werden er nog 3.159 bonnen uitgeschreven voor het negeren van rode kruisen en in 2018 1.653. Volgens Rijkswaterstaat worden de weginspecteurs dagelijks hiermee geconfronteerd. “Vaak leidt dit tot (levens)gevaarlijke situaties.” In 2019 werd nog gestart met de slogan ‘een rood kruis staat er #nietvoorniX’., toch bedroef de toename nog ruim 55%. Daarom werd een aantal weginspecteurs van Rijkswaterstaat beëdigd tot Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA), die bonnen mogen uitschrijven. Ook gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) met partijen kijken naar mogelijk aanvullende acties.

Voertuigen
Het afgelopen jaar werden in totaal 11 voertuigen van weginspecteurs aangereden die op de weg stonden ter beveiliging van een incident. In 2019 waren dat nog 7 voertuigen. “In de helft van de gevallen stonden er rode kruisen boven de weg”, aldus Rijkswaterstaat. Ook vonden er in 2020 22 aanrijdingen plaats met botsabsorbers- en pijlwagens, bijna evenveel als het jaar daarvoor. (Bron: Rijkswaterstaat, Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.