Het harmoniemodel was heilig voor Henk van de Lustgraaf (1935-2024), die Audatex in Nederland introduceerde
Op 17 september jl. overleed Henk van de Lustgraaf 89-jarige leeftijd. Een aanzienlijk deel van Henk’s werkzame leven was hij actief in de autobranche, ondermeer bij Pon’s automobielhandel, waar hij in de directie zat, maar het meest bekende wapenfeit van Henk is toch wel de introductie van Audatex in Nederland.
Henk van de Lustgraaf bracht begin jaren ’80 binnen Audatex Nederland partijen bijeen die tot dan toe tegenstrijdige of niet geheel gelijkluidende belangen hadden. Met overtuigingskracht, doorzettingsvermogen en humor wist Henk verzekeraars, expertise-organisaties, importeurs, dealers en schadeherstellers, branche -en consumentenorganisaties op één lijn te krijgen en het Audatex-systeem toe te laten passen voor de vaststelling van autoschade.
Van de Lustgraaf was een gedreven man en het harmoniemodel waarbinnen Audatex werd geïntroduceerd en later groeide, was hem heilig. Een dergelijk systeem kon volgens hem alleen maar slagen in harmonie. Met name verzekeraars waardeerden dit kunststukje door later ook Audalet (letselschadeberekeningen) en AssurantieDataNetwerk (ADN) aan de bezielende leiding van Van de Lustgraaf toe te vertrouwen.
Henk’s credo was: ‘alle deelnemers moeten baat hebben bij het systeem, maar dat hoeft niet voor een ieder op hetzelfde moment’.
Henk leidde de bedrijven Audatex, Audalet, ADN en later Arisco en ABZ op zijn eigen wijze en dwong veel respect af bij medewerkers, klanten en leveranciers. Na zijn pensionering deed Henk het ogenschijnlijk rustiger aan, maar hij bleef actief en hielp startende ondernemers met adviezen.
Schadegarant
Zijn schat aan ervaring op het kruispunt van de automobiel- en verzekeringsbranche bracht de verzekeraars in Schadegarant ertoe om Van de Lustgraaf in 1998 te vragen om Bob Dippel op te volgen als voorzitter van het bestuur. Hij werd de eerste vakvoorzitter van Schadegarant en ook hier nam hij zijn taak uiterst serieus, maar ook weer met de nodige humor.
Diplomatie was zijn sterkste wapen in een tijd dat Schadegarant grote veranderingen doorvoerde, van analoog naar digitaal overging en processen stroomlijnde. Van de Lustgraaf mocht dan de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, maar bleef actief en betrokken, was altijd scherp en wist heel goed waarover hij sprak.
Na het afscheid bij Schadegarant, dat terug kon keren naar een voorzitter uit het midden van de bestuursleden, nam hij wel een beetje gas terug, maar jonge ondernemers konden altijd bij hem terecht. Na het overlijden van Henk’s echtgenote Han bleef Henk zijn beste beentje voor zetten en was hij altijd belangstellend, zowel zakelijk als privé.
Door Johan Schoonhoven