Bovag introduceert duurzaamheidsrapportage-tool
(Foto: Bovag)

Bovag introduceert duurzaamheidsrapportage-tool

Bovag introduceert vandaag zijn duurzaamheidsrapportage-tool, zo meldt de branchevereniging. Het brancheformat is volgens Bovag de eerste in zijn soort en uniek in het Nederlandse bedrijfsleven omdat het is ontwikkeld in samenwerking met vertegenwoordigers van banken, verzekeraars en partijen in de mobiliteitsbranche. Mkb-bedrijven hebben nu al te maken met de rapportageplicht. Ook verzekeraars en banken moeten werken met de rapportageplicht. 

Bovag-woordvoerder Paul de Waal benadrukte vorige week tegenover AM dat vrijwel elk bedrijf in de mobiliteitssector te maken krijgt met deze duurzaamheidsrapportage. Ook als zij geen rapportageverplichting hebben. “Bedrijven die wél een rapportageverplichting hebben, denk aan banken en verzekeraars, moeten ook in kaart brengen met wie zij zaken doen, en welke maatregelen hun klanten treffen op het gebied van verduurzaming. Hetzelfde geldt voor toeleveranciers. Deze verplichting raakt dus de hele keten en niet alleen individuele bedrijven. Dat is de reden waarom we deze branchestandaard hebben ontwikkeld. Hiermee nemen we onze leden enorm veel werk uit handen. Bovendien zorgt het voor een eenduidige manier van rapporteren en daarmee voor duidelijkheid.”

De invoering van de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) vraagt van mkb-bedrijven een aanzienlijke tijdsinvestering. De tool moet de rapportage voor onder andere MKB-er’s vergemakkelijken.

Ook verzekeraars en banken kunnen zich opmaken voor de CSRD. De rapportage geeft inzicht in de duurzaamheid van de bedrijven die banken van financiering voorzien, of waarvoor verzekeraars verzekeringen afsluiten. Zo zou een verzekeraar een schadeherstelbedrijf buiten bedrijf kunnen stellen wanneer die niet aan eisen voldoet. Of dit ook echt gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Voor de tool betalen Bovag-leden 100 euro per jaar en niet Bovag-leden het dubbele. Bovag heeft ruim 1 miljoen euro geïnvesteerd in het project.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.