Nieuwe cao metaal en techniek definitief
Nieuwe cao metaal en techniek definitief (Foto: Shutterstock)

Nieuwe cao metaal en techniek definitief

FNV leden hebben ingestemd met een nieuwe cao Metaal en techniek waar ook de autoschadeherstel- en carrosseriebranche onder valt. De grootste Nederlandse vakbond is tevreden met de nieuwe cao.

Volgens FNV Metaal cao-onderhandelaar Jacqie van Stigt is het duidelijk dat de leden in ruime meerderheid tevreden zijn met de nieuwe cao. “Niet voor niets hebben ze er ook keihard voor geknokt. Na bijna 5 maanden staken in een zeer moeilijke tijd met corona, oplopende inflatie en oorlog werd het de werkgevers uiteindelijk wel duidelijk dat het door hen aangeboden verslechteringspakket toch echt van tafel moest”, aldus Stigt. Volgens haar is hierdoor nu een door de leden zwaar bevochten nieuwe cao afgesloten die recht doet aan de cao eisen van de vakbond. “En dat werd hoog tijd, want de sector schreeuwt nog altijd om goede nieuwe vakmensen, die ook allemaal recht hebben op goede arbeidsvoorwaarden.”

Belangrijkste cao resultaten

FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie sloten op 8 april een cao-onderhandelingsresultaat af met de werkgevers in de Metaal & Techniek (FWT). Alleen Koninklijke Metaalunie (KMU) deed dat destijds niet, maar stemde 15 april alsnog in met de voorwaarden. Per 1 juli ontvangen werknemers in de metaal- en technieksector een eerste loonsverhoging van 42,50 euro structureel nominaal. Daarbij ontvangen ze eenmalig 382,50 euro ter compensatie van de gemiste cao-maanden oktober 2021 tot juli 2022. De opmaat wordt gevolgd door een loonsverhoging van 2,75 procent per 1 september 2022, 3,25 procent per 1 maart 2023 en 0,6 procent op 1 januari 2024.

De looptijd van de nieuwe cao is 30 maanden van 1 oktober 2021 tot 31 maart 2024. De gemiddelde loonstijging komt uit op 3,2 procent. Werknemers zullen hun salaris binnen 11 maanden vanaf nu met 7,4 procent zien stijgen.

De jeugdlonen gaan er minimaal 9 procent op vooruit, het is de bedoeling om deze op termijn op te heffen zodat alle werknemers een vak-volwassen loon ontvangen. Verder wordt het generatiepact nu een structureel recht voor onbepaalde tijd en kunnen ouderen, dankzij een zware beroepenregeling, drie jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.