- Autoschade portaal - https://www.autoschadeportaal.nl -

Automobilisten zonder winterbanden aansprakelijk bij schade

Automobilisten die tijdens winterse omstandigheden niet op winterbanden rijden en schade oplopen, moeten automatisch aansprakelijk worden gesteld. Dit zegt 33% van de voertuigeigenaren die deelnamen aan een GfK onderzoek in opdracht van Vaco. 35% zegt er niet onwelwillend tegenover te staan.

Miljoen automobilisten
Vaco concludeert hieruit dat een miljoen automobilisten daar voorstander van is. Het GfK onderzoek onder ruim 1.500 voertuigeigenaren is een vervolg op eenzelfde onderzoek in 2015. Destijds stond 24% van de auto-eigenaren met winterbanden positief tegenover deze stelling. Volgens GfK zegt 92% van de autobezitters met winterbanden verder dat winterbanden de veiligste keuze zijn in de wintertijd.

Verplicht
Verder blijkt dat 26% van de autobezitters van mening is dat winterbanden verplicht moeten worden in Nederland. Onder winterbanden-rijders staat slechts 23% niet achter deze stelling. Volgens Edwin Brinksma, Branchemanager van Vaco, is het goed om te zien dat één op de drie Nederlanders op winterbanden rijdt: “Bovendien vindt 90% van de automobilisten grip op de weg, dus veiligheid, het belangrijkste aspect bij de aanschaf van banden.”

GfK heeft de autobezitters ook gevraagd in welk automerk zij rijden. Eigenaren van een Volkswagen rijden bovengemiddeld vaak op winterbanden. De bezitters van een Opel of Peugeot kiezen juist minder dan gemiddeld voor winterbanden.