- Autoschade portaal - https://www.autoschadeportaal.nl -

Geldboete Nooteboom voor explosie spuitcabine

Transportbedrijf Nooteboom in Wijchen is door de rechtbank veroordeelt tot een geldboete van 100.000 euro voor een explosie en brand in een van de spuitcabines. Hierbij raakte een medewerker zwaargewond. Dit meldt Rechtspraak.nl.

Beverwijk
Oe explosie en de brand deden zich voor in 2015. De zwaargewonde medewerker moest met tweede- en derdegraads brandwonden worden opgenomen in het brandwondencentrum in Beverwijk, aldus Rechtspraak.nl: “2 andere werknemers zijn kort in een ziekenhuis opgenomen vanwege ademhalingsklachten.”

Voorschriften
De oorzaak van de explosie en de brand is niet vastgesteld. Wel bleek uit de onderzoeken dat het bedrijf voorschriften op grond van de Arbeidsomstandighedenwet en de Wet milieubeheer overtrad. Het bedrijf zou (brand)gevaarlijke afvalstoffen in en buiten de spuitcabine in vaten onzorgvuldig hebben opgeslagen. Ook hadden de spuiters te maken met statische elektriciteit. Het onderzoek wees uit dat er onvoldoende is geaard. Verder bleek het explosieveiligheidsdocument niet te voldoen aan de daaraan eisen en was er onvoldoende gedaan om duidelijk te maken dat sprake was van explosiegevaarlijke zones.

De rechtbank heeft het bedrijf een geldboete opgelegd van 100.000 euro, waarvan 25.000 voorwaardelijk. De eis van extra toezicht op het bedrijf werd niet gehonoreerd omdat men van mening is dat het bedrijf in de nieuwe spuiterij voldoende rekening blijkt te houden met de gesignaleerde risico’s: “Ook houden de nu betrokken autoriteiten voldoende toezicht.” (Bron: Rechtspraak.nl)